De groeiambities van jouw organisatie vereisen veiligheid en integriteit
Binnen jouw organisatie vormt een veilige en respectvolle werkomgeving de basis voor productief en plezierig samenwerken, innovatie en groei. Dat geldt zowel voor individuele medewerkers, als voor de organisatie als geheel. Het tegenovergestelde is ook waar: issues op het gebied van grensoverschrijdend gedrag en integriteit kunnen niet alleen een negatieve impact hebben op de mentale en fysieke gezondheid betrokken van individuele medewerkers, maar ook op het functioneren van teams als geheel.
Een lerende organisatie
Het is voor iedere lerende organisatie lonend om transparant om te gaan met problemen en uitdagingen, waardoor issues en uitdagingen niet de kans krijgen om te escaleren, met alle schadelijke gevolgen van dien. Dit houdt in dat je jouw medewerkers een kanaal biedt om (vermoedens van) knelpunten en misstanden te melden. Daarbij is het van belang dat er aan die meldingen – indien nodig – ook opvolging wordt gegeven middels een vooraf vastgestelde procedure.
Waar je aan moet voldoen als organisatie
De huidige wet- en regelgeving vereist dat je als organisatie ook maatregelen neemt om als werkgevers te voldoen aan de Arbowet. Indien je als organisatie meer dan 10 medewerkers in dienst hebt, dan heb je de verplichting om een vertrouwenspersoon aan te stellen en ook om een interne procedure voor meldingen in te richten. Heb je meer dan 50 medewerkers in dienst, dan ben je verplicht om een interne meldprocedure voor klokkenluiders in te bedden, op grond van de wet bescherming klokkenluiders (wbk).
Advies over de vertrouwenspersoon en het opstellen en omgaan met een interne meldprocedure
Bied jij medewerkers binnen jouw organisatie een veilige werkomgeving? Het domein van sociale veiligheid omvat een veelheid aan thema’s die te maken hebben met onwenselijk, onveilig en grensoverschrijdend gedrag, zoals (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, agressie, racisme, pesten of intimidatie.
Wij adviseren en ondersteunen organisaties in alle fasen: vanaf de melding, tot aan het eventueel procederen, wanneer ontslag of beëindiging van een arbeidsovereenkomst onvermijdelijk is.
Preventie
Uiteraard kijken wij ook naar de preventieve aspecten, want het voorkomen van escalatie heeft als organisatie altijd de voorkeur. Hierbij zijn er een aantal zaken die je als organisatie vooraf goed kunt inrichten. Wij adviseren welke stappen je kunt nemen in de preventie van sociale veiligheidsissues. Met onze “Red Flags-scan” kijken we naar mogelijke risico’s op het gebied van sociale veiligheid en (werkgevers)aansprakelijkheid en hoe dit anders geregeld kan worden. Ook kunnen we jou adviseren over alle vragen die je hebt over:
Neem contact op
Zit je met een vraagstuk of probleem? Onze juridisch adviseur integriteit en sociale veiligheid helpt je graag verder! k.ammerlaan@committlegal.nl